In Nederland is het haast onmogelijk om de weg op te gaan zonder op een gegeven ogenblik in een file te belanden. Je krijgt dorst of voelt je maag rommelen. Mag je dan vanachter het stuur van de wagen wat lekkers in je mond stoppen?

Steeds je voertuig onder controle kunnen houden

Over eten en drinken achter het stuur van de wagen staat in de wet expliciet niets vermeld. Wel moet je ten allen tijde je auto onder controle kunnen houden. Je handelingen mogen het rijden niet hinderen. Een aantal zaken, zoals niet-handenvrij bellen als bestuurder, zijn expliciet verboden. Een broodje knabbelen? Strikt genomen is het dus niet verboden. Maar is het verstandig?

Alcohol en verkeer gaan niet samen. Voor bestuurders die korter dan 5 jaar hun rijbewijs hebben (beginnende bestuurders) geldt een limiet van 0,2 promille. Mannen bereiken dit percentage na het drinken van ongeveer een glas, vrouwen al bij minder dan een glas.
Voor ervaren bestuurders is deelname aan het verkeer verboden vanaf een bloedalcoholgehalte van 0,5 promille. Dit percentage bereiken mannen na het drinken van ongeveer 2 glazen alcohol binnen een uur, vrouwen al bij iets minder.

auto reef

Hou steeds je ogen op het verkeer gericht

Alle afleiding achter het stuur houdt risico’s in. Of het nu gaat om het koppelen van je gsm aan de sigarettenaansteker of het drinken van een blikje cola. Hoe meer je om handen hebt achter het stuur, hoe groter de kans op een ongeval. Wees daarom verstandig. Zet je auto even stil op een parkeerterrein en neem een rustpauze terwijl je een drankje drinkt of een broodje naar binnen werkt. Zo geniet je ook meer van je eten.

Eten of drinken achter het stuur vertraagt je reactievermogen

Los van wat wettelijk toegelaten is, is het belangrijk om weten dat zowel eten als drinken een ongunstig effect hebben op je vaardigheden als chauffeur. Dat heeft een grootschalig onderzoek aan de universiteit van Leeds (UK) aan het licht gebracht. Daaruit bleek dat iets uitpakken om te eten of een flesje aan je lippen zetten, het grootste effect hadden op de reactietijd van chauffeurs. Die vertraagde met maar liefst 44%.

Ook bleek dat bestuurders tijdens het drinken tot 18% meer geneigd waren om naar een ander baanvak te zwenken.

Eten of drinken achter het stuur? Je doet het beter niet.