Neem het van ons aan: de accu is een van de belangrijkste onderdelen van je auto. Zorg er goed voor.

Waarvoor dient de accu van je auto?

De belangrijkste taak van de auto-accu is de motor te laten draaien bij het starten. Dat gebeurt door de energie op te slaan die de alternator produceert en die vervolgens op een later tijdstip – bij het starten dus – weer vrij te geven. Natuurlijk heeft de accu nog andere functies, zoals het voeden van een hele rij van accessoires in je auto – van de radio tot de ABS.

Heb je geen kaas gegeten van de symbolen op je dashboard? Deze lampjes kun je beter niet negeren.

Wat is de gemiddelde levensduur?

Een batterij gaat doorgaans vijf jaar mee, al zijn er een aantal factoren die dat sterk beïnvloeden. Zo zal een accu die al lange tijd opgeslagen lag in de winkel of garage, minder lang leven dan een accu die pas kort ervoor werd geproduceerd. Ook zijn buitensporige temperaturen schadelijk – zowel extreme hitte als koude. In beide gevallen kan de accu niet haar volledige capaciteit benutten, wat de levensduur verkort.

Hoe moet je een auto-accu onderhouden?

Naarmate een accu ouder wordt, is het nuttig om de polen en klemmen te controleren. Zitten de kabels nog goed vast? Is er sprake van oxidatie? Als dat zo is, maak dan de klemmen los zodat je de polen en de klemmen oxidatievrij kan maken met schuurpapier. Daarna plaats je de klemmen terug en span je de moeren goed aan.

Correct starten bij kou: hoe doe je dat?

Is is altijd verstandig de accu van je auto bij het starten te ontzien. Dat doe je bijvoorbeeld door je lichten even aan en uit te zetten, zodat de batterij wat ‘voor verwarmt’. Vervolgens start je de auto. Als dat niet meteen lukt, blijf dan niet oneindig lang proberen. Want dan put je de accu uit. Trap tijdens je pogingen ook de ontkoppelingspedaal in. De motor ervaart dan minder weerstand bij het ronddraaien.

Wees zuinig op de accu van je auto!