Voor de meeste autobezitters is het dashboard van een auto de verzamelplaats van een reeks onbekende symbooltjes die nu en dan gaan branden. Sommige zijn veelal triviaal, andere behoeven iets meer uitleg.
Deze dashboardlampjes kunnen beter niet genegeerd worden wanneer ze gaan branden!

Probleem brandstoffilter

controlelampje brandstoffilter
Een probleem dat voorkomt bij gebruik van verontreinigde brandstof, is een verstopt brandstoffilter. Dat los je op door de filter te reinigen of door het te vervangen. Doe je dat niet, dan zal de motor problemen ondervinden bij de toevoer van brandstof naar de motor. Concreet betekent dit dat de auto moeilijker zal starten, tot hij op een gegeven ogenblik helemaal niet meer start. Rij dan ook niet te lang rond met een brandend brandstoffilterlampje.
Maar neem contact met ons op voor een afspraak.

Probleem katalysator

controlelampje katalysator
Problemen met de katalysator van je auto komen zelden voor. Anderzijds kunnen ze enorm veel schade aanrichten. Het is een dashboardlampje dat beter niet negeert kan worden. De katalysator is het onderdeel van de auto dat zorgt dat schadelijke uitlaatgassen niet de buitenlucht in worden gestuwd. Wanneer de auto de uitlaatgassen niet goed kwijt kan wegens van een vervuilde katalysator, gaat er veel vermogen van de motor verloren en wordt ook het milieu veel zwaarder belast.

Airbag gedeactiveerd

controlelampje airbag
Gaat het afgebeelde controlelampje branden, dan wil dat zeggen dat de airbag aan de passagierszijde niet in werking kan treden. Die functie is nuttig wanneer zich een kinderzitje op de passagiersstoel bevindt. Je vermijdt zo dat het zitje bij een ongeval tegen de rugleuning gekatapulteerd wordt. Is er geen kinderzitje, dan hoort dit controlelampje uiteraard niet te branden.

Remblokken indicator

controlelampje remblokken
Dit dashboardlampje signaleert slijtage aan de remblokken. De indicator is bevestigd aan elk van de remblokken van de auto. Is de remblokvoering te ver versleten, dan zal de indicator contact maken met de remschijf, waardoor het controlelampje gaat branden. Rij niet te lang rond met een opgelichte remblokkenindicator. Het gevaar bestaat dat je remschijven beschadigd raken en dat de rem-prestaties erop achteruitgaan.

Lage bandenspanning

controlelampje bandenspanning
En last but not least: het controlelampje voor de bandenspanning. Dat begint te branden wanneer één of meer banden een te lage bandenspanning hebben. In dat geval dien je zo snel mogelijk te stoppen en de druk van je banden te controleren. Pomp ze op tot de juiste druk bereikt is. De correcte bandenspanning vind je terug op het bandeninformatieplaatje.